Thursday, January 23, 2014

Util sau frumos in bucatarie

Azi dimineata cautam ceva ce vazusem pe net catva vreme in urma...nu am gasit, dar in schimb altceva mult mai fain m-a facut sa casc ochii cat cepele si sa spun: vreau si eu! vreau si eu! Unde gasesc asa hartie?
Ce conteaza ca nu am unde sa o pun?


Nu stiu ce as scrie: meniul, lista de cumparaturi, lista de dorinte...cert e ca vreau si eu!
Sursa foto: bistro union london

Tu ce ai scrie?

Thursday, January 16, 2014

Orez cu legume

Stau in fotoliu si lucrez. Nu-mi trebuie multa minte pentru paturica ce o impletesc acum asa ca din cand in cand mi butonez telecomanda...asa doar ca sa vedem ce se mai intampla pe alte programe.
Alaturi, copila lucreza la matematica...
Meditez in acelasi timp si la cina, ce oare as putea face cu ce am infrigider sau prin dulapuri.
Trecand de la un post la altul, il vad pe Jamie. Cum care Jamie? Dragutul de Jamie Oliver care azi ne arata cum sa prepari o masa in 15 minute. Ah! M-ai prins! In 15 minute? cu cat mai repede si mai bun cu atat mai bine.
Azi ne arata cum face el un orez cu telina si niste chiftelute suedeze. (arata si o foto, rapid despre cum va iesi la final....aburi...deja ma gandesc daca am si eu ....nu. n-am carne tocata. Bummer!

Dar orez am!...nope, nu. nici telina, nici marar proaspat ...nu am decat orez din reteta lui. Fain de tot dar ma hotarasc. O sa fac ceva cu orez in seara asta. Copila ma intreab ce mancam. Daca ii zic orez cu legume, ii tai tot cheful asa ca ii spun ca e surpriza.

Ma uit totusi pana la sfarsit, poate mai invat si eu ceva.
Parjolutele (chiftele adica,  in dulcele grai moldovenesc, pentru cine nu a auzit de "parjoale") he! he! deci, parjolutele arata bestial!
Sa va povestesc, ca si acum imi ploua in gura si planuiesc sa le fac pana la urma, asa ca mai bine scriu acum ceea ce-mi amintesc sa nu uit:
carne tocata, jumatate porc, jumatate vita plus sare, piper si .....marar! da, marar nu as fi pus, dar o sa incerc. Si..atat.
Le faci chiftelute micute, le prajesti in ulei de masline, putin, cand par sa fie rumenite pe toate partile arunci ceva vodca care pe loc se aprinde (vezi sa nu-ti dai foc la bucatarie, sau sa nu-ti parlesti minunatia de sprancene), cand se stinge, o lasi sa scada, si pui gem (de merisoare a pus el) Iti dai seama ce se intampla acolo??? nebunie! se caramelizeaza, dulce si sarat, vodca aia....
Pfff! nu am facut  si mi-e pofta de mor.
Pauza de o felie de paine cu unt si miere.

Am invatat despre orez: o cana de orez si doua cani de apa clocotinda, sare, se fierbe la foc mic, cu capac. cand scade de tot apa, opresti focul, ca e si orezul aproape gata. il lasi asa, cu capacul pus ca absoarbe si restul de apa (care nu o vezi, dar e) si devine perfect.

In minunata mea tigaie wok, am pus legume congelate: mazare, porumb, ciuperci, conopida, pastai...etc. ce ai prin casa, dar mazarea si porumbul mi-au placut cel mai mult.

Aaa! Eu imediat ce pun tigaia, si pun ceva ulei, pun si piperul si apoi legumele....mi-a zis cineva, odata ca se intensifica aroma. Nu stiu sigur, dar asa fac. De obicei.

pentru ca legumele erau congelate, am adaugat la un moment dat nitica apa fierbinte, sa se faca mai bine.
La sfarsit: sos de soia si usturoi.
Apoi pun si orezul fiert si mai las putin pe foc sa se umple si el de aromele legumelor, sos de soia si usturoi.

A iesit bun. Merita incercat. Inca o masa fara carne :)

Sanatosi sa fiti!


Ti-a placut? ai incercat si tu? cum ti-a iesit?



Sunday, January 12, 2014

Mic dejun de weekend

... ne trezim tarziu...mult mai tarziu decat ar trebui, cu soarele zambind timid dupa cativa nori gri si amenintatori. E o lumina cel putin stranie afara.
In timp ce storc ibricul de ultima cafea ramasa, ma gandesc....si imi aduc aminte de o frittata pe care am vazut-o cu mult timp inainte la  Ama in bucatarie (iarasi cu un click ajungeti la reteta ei) si pentru ca eu am retinut iarasi doar ideea de baza, recapitulez ce am disponibil.

De fapt ea (reteta asta) e si cauza principala pentru care mi-am luat tigaia cu maner detasabil he! he!

hai sa vedem ce e in frigider: oua (bineinteles), smantana, cas, ceva sunca, masline, si de la congelator a sarit un amestec mediteranean (zic ei)...

Am pus putin ulei de masline, legumele, masline si sunca pe foc

pierdute intre legume apare conopida si cu mult apreciatul ei frate broccoli, morcovi galbeni taiati felii, si "baby carrots", pastai si felii de dovlecei. Am mai adaugat eu ardei gras rosu.

e o dimineata in care soarele patrunde in casa....nu l-am vazut de ceva vreme, parca numai intunecat a fost

am batut ouale cu ceva smantana si apoi am adaugat si cubuletele de cas
(sa nu uitam de sare si piper, tot aici)
 


 Putin pe foc, si apoi in cuptor


Ce bine arata, si miroase a pizza!



Surprinzator, mi s-au parut delicioase pastaile din amestecul mediteranean de legume si recunosc ca nu prea a fost apreciata conopida, dar pe ansamblu, o recomand!



(alaturi suc de morcov si portocale)

Sanatosi sa fiti!


Friday, January 10, 2014

De la fasole, la tochitura

Ziceam ca o fac fasole cu carnati (de casa, facuti de tati al meu!) dar am amanat-o cu o zi pentru ca subit mi s-a facut pofta de mamaliguta cu branza si smantana.
Si ca sa vezi unde dai si unde crapa...
In drum spre casa e un magazin al unei ferme, unde gasesc bun si proapspat tot ce e lactat (bun zic eu, nu ma credeti pe cuvant!) ...si intru cu imaginea in minte a unei mamaligute aburinde si galbui, cu branzica, asa, mici bulgarasi albi (ca tot nu e zapada la noi) si smantana, mai, mai sa dea pe langa farfurie, asa de multa e, si daca ma uit atenta vad si mici punctisoare gri, unde am aruncat sarea....
..inca visez, cand ma trage copila de maneca: mami, imi faci lapte cu gris? (da stiu e mare si vrea lapte cu gris????) Pauza sa va povestesc ce-i cu laptele cu gris....
Recent, mi-am adus aminte cum imi facea mama lapte cu gris, cu sirop de zahar ars, si ne punea in farfurie, mamaliga de gris, care se ridica si plutea pe siropul maroniu si delicios. (daca ma gandesc mai bine, cred ca de-aici mi se trage pasiune pentru caramel), sa revin, si pentru ca niciodata nu-i facusem fetei lapte cu gris (nu, nici cand era mica...niciodata.) am zis ca merita sa vada si ea cum e.
Bine, normal, ca la mine de la un gand pana la ce iese in farfurie, e total diferit.
Am facut laptele cu gris, fara siropul de zahar ars, dar am pus ceva vanilie pentru aroma. Cum Deea are o pasiune pentru scortisoara, si-a presarat pe desupra: i se pare un desert delicios. (doar mie mi-e urat sa spal ceaunul dupa aia) Bun! daca e lapte, e bine, ca deh! e nevoie de calciu.

Sa ne intoarcem in magazinul fermei

Cand imi ajunge randul....cu mare nesimtire statea in galantar un cas de vaca, mare si gras ca o luna plina. Ce za zic? am uitat de branza cu smantana si am cerut cas de vaca. Si carnati traditionali cu sunca...Planul se schimbase iarasi!
Da, iarasi.

Am ajuns acasa, si inainte de toate cele am pus apa in ceaun, sare si un pumnisor de malai.....

Ce  iesit? un fel e tochitura (sau cum a zis Andu: mancare taraneasca) mamaliga, cas, carnati si ochiuri

A fost tare, tare bun!

PS am si pus fasolele la inmuiat! pe maine!

Sanatosi sa fiti!



Wednesday, January 08, 2014

Mancare de ieri pe azi


Azi, multe vase de pus la loc



Apropos! azi am mancat ce a ramas de ieri. :)) cica nu prea reciclez, dar maine trebuie musai sa fac ceva.

Imi miroase a fasole cu carnati!

Pasul 1 e azi: se pun la inmuiat fasolele cele albe si grasane pe care le-am cumparat, si visez la o salata de varza murata!

Pe maine!

Masa cu ai mei, de Sf Ioan

...adica, de ziua mea, i-am invitat pe ai mei la masa, parintii si fratele meu cu familia lui. :) Nu suntem multi, o manuta de oameni, dar ne tinem strans laolalta.

Dupa ceva "meditatii am hotarat antreurile:
♥ ceva "mizaluri" si niscaiva branzeturi pe o farfuriuta - ca tot omul
♠ o salata de telina, morcov si mar - dar mi-am adus aminte ca am citit pe undeva ca merge uns telina cu nuca, asa, ca am spart cateva nuci, le-am taiat marunt si aruncat peste toate cele. Merge foarte bine intr-adevar. Si e prima oara cand pregatesc salata asta. Aaaa! si maioneza, sare, piper, extra lamaie...cam atat aici.
♣ o salata de peste marinat cu ceapa (ca mi-era pofta de la anul nou)


Trebuie sa zic intai ca am pregatit totul in 3 ore, aperitive, fel principal si desert si nu am facut nici o fotografie - cu o mana curatam cartofii si cu una aruncam clatitele...asta ca si ghici ce a fost!

Ca de obicei nu stiam exact ce vreau sa fac, pana m-a lovit: mi-am adus aminte ca am vazut pe FB la Adrian Hadean o reteta pentru muschiulet de porc marinat cu suc de portocale; gatit ....o nebunie, de-ti vine sa mananci ecranul. (daca dai un click pe nume, o sa ajungi direct la reteta, dar te sfatuiesc sa ai muschiuletul in frigider, sau sa ai de unde lua unul repede, ca sigur o sa vrei sa faci)
Atat am retinut: sare, piper, suc de portocale si ulei e masline pentru marinat si asa am si facut....pe lista de "s-a terminat si asta" s-a adaugat si folia alimentara, asa ca am gasit o punga speciala de copt si l-am pus acolo pentru cateva ore, la frigider. Nici portocale nu am avut, ci o clementina si o mandarina.

Apoi, a fost transferat cu tot cu vas yena si in punga de copt in cuptor pentru cam o ora jumate, doua...l-am iertat putin si l-am lasat sa se odihneasca, dupa care l-am taiat feliute sa poata fi servit. Foarte simplu! Foarte bun!

Buuun! cartofii de rigoare, ca deh! romani suntem si fara un cartof....
i-am facut un fel de gratinati. Habar nu am cum e reteta adevarata, dar o sa va spun cum ii fac eu:
in super extra mega benga tigaia mea mare si buna de la tefal, cu maner detasabil (un zamber extralarge!) am pus ceva unt si usturoi taiat la foc mic, apoi cartofii taiati felii, asezati frumos. Dupa ce am pus un rand de cartofi, am adaugat sare si piper, inca un rand (ca, da? v-am zis: tigaia e mare, inalta si e loc) (alt zambet extralarge!) iarasi sare, piper si ceva usturoi pisat (taiat, dat pe razatoare, cum vrei). Usturoiul de la baza nu prea are timp sa se prajeasca, focul e mic si te misti repede, ok?
Adaug lapte, incetucul, intr-o margine de tigaie, sa nu speli toata sarea de pe ei, apoi apa, apoi lapte, apoi apa....pana aproape acoperi cartofii. Un capac pus pe o rala, sa nu sara peste margine ... focul, mic, da?
Cand sunt cam gata cartofii, si "sosul" o sa fie scazut. opresc focul, ii las sa nu mai bolboroseasca,  rad cascaval deasupra; repede, in cuptorul incins deja, cam la 150 grade (cuptorul meu e pe scala 3-4 de la 1 la 8)
Cand se rumeneste deasupra, sunt gata, stii...cartofii erau deja facuti. Trebuie lasati putin sa se linisteasca..stiu arata demential, dar nu sari pe ei imediat. (sunt foarte buni si asa, doar cu o salata verde, fara carne)

ceea ce-mi aduce aminte ca am facut si salata din: salata verde, ardei rosu gras, telina rasa, morcov si ceapa bineinteles. (acum imi dau seamaca ar fi mes si aiciceva nuci prajite putin)

Desert: Clatite cu branza si smantana la cuptor
Pam! Pam!

O sa revin cu toate cele, in timp, pe masura ce o sa le fac in tihna, si o sa ma timp si de foto :)


Pana atunci, sa fiti sanatosi!

Tuesday, January 07, 2014

Pachetelul pentru scoala

Nu-i asa ca visam cu totii, ca micutii nostri sa manance sanatos, fara monstruletii de E-uri...fara chipsuri, snacks-uri si dulciuri extreme? Cum ce dulciuri extreme? stii, chestiile alea transparente, de stau pe un bat, numite acadele, de exemplu....mii de feluri de bomboane colorate...de le fac dintii si limba albastre (si nu, nu albastru de la struguri negri sau mure...nu de ala)

nu vreau sa fac pe nebuna, dar as trece chipsurile, alaturi de tigari, atat de groaznice mi se par...ce-s astea? la ce sunt bune? de ce nu pun si pe punga de snacksuri : " dauneaza sanatatii" ...

nici nu ma opun total, daca fiicei sau mie mi e face pofta de ceva de genul, cumpar, nu zic nu total, doar ca pe cat de rar posibil, pe atat mai bine.

Bun, dupa atata intro, sa trecem la pachetelul de la scoala.

Ce mananca cei mici la scoala? le dati sandwich-uri? ce bine era la gradinita! mirosea demential pe hol dimineata cand o duceam, aproape ca simteam meniul...as fi cerut si eu o portie. Am avut un noroc enorm sa mearga la o gradinita cu bucatarie proprie, unde se faceau chiar si micile gustari: cate o placintita, o prajitura facuta acolo. Minunat! Si zic acum, ca niciodata nu e pre tarziu: Multumesc mare, mare si gras tuturos celor de la Gradinita Cuv. Parascheva din Iasi! Chiar tututror, doamenlor bucatarese, ingrijitoare, educatoare si d-nei Director (Doamna Mardare), care e o femeie minunata!

iar deviez de la subiect.....

Apoi am inceput scoala. ce mananca la scoala, fara sa se plictiseasca, fara sa ceara cativa lei in fiecare zi si sa-si cumpere ce gaseste la chioscul de la scoala?

Azi, mi-a cerut sandwich....ah! ce ma bucur sa aud! il fac cat de bun, ca sa il manance...sa siba si de unde imparti cu colegii...mai fac schimb; musca si tu de la mine, vreau si eu 2 biscuiti....intotdeauna ce are celalalt e mai bun, nu-i asa?

mama lui de prajitor de paine, ca s-a stricat....ce pot sa-i cer ca e o firma de pe un vapor, si a functionat cativa ani buni, de-i cadeau tabliile laterale. dar daca mergea, l-am folosit!

Acum ca s-a stricat, am scos repejor tigaia pt clatite si am aruncat 4 felii de paine. Au incaput absolut perfect! 

Paine cu bob intreg, unt, ardei gras rosu, pastrama de piept de pui
(da, mananc unt, imi place la nebunie, cu toata grasimea lui! Nu! Nu folosesc margarina, decat la unele prajituri (care nu le fac, dar hai, sa nu par extremista) 

Si branza topita o cam evit....neh! ce sa fac...o sa vedeti cati pitici am!



puse frumos....apasat bine, bine, sa se contopeasca nitel.




Pai, da. cand se termina, una se termina toate: servetele albe, servetele colorate, hartia de bucatarie...
Nu-i bai. Am sarit pe hartia de copt, si o bucatita de sfoara, ca dau bine impreuna.

Asta mananca azi la scoala bebitza mea (si inca un coleg doi/ doua)

Cu inimioara de rigoare
Mi-ar place sa aud pareri. ce le dati pachet copiilor?

Monday, January 06, 2014

...prima postare


Mammmmaaaa! Mamaaaa! mi-e foame!
Eu: iar ti-e foame?!? Shock si groaza..de cele mai multe ori am un frigider destul de sexi....mai mult ca ma simt o ticaloasa atunci cand arunc mancare la gunoi, ca nu sunt genul re-foloseste, ca le uit prin cutii prin spatele rafturilor, ca....etc
Buun! de multe ori sunt in pana de idei, ce sa mai servesc familiei la masa...mai intreb o colega, parintii, o prietena, mai nou ma inspir mult de pe Facebook. (da, am cont pe facebook, cine nu are?..stiu eu pe unii paranoia de se tem sa nu le fure careva identitatea...) sa ma intorc....ce ziceam?
pana de idei....frigider golut....trebuie sa incropesc ceva. - asta-i una
a doua e ca-mi place sa fac fotografii la mancare, ca imi place sa impartasesc ce fac...si ca sa nu obosesc pe toti de pe FB si sa nu raman fara prieteni pe tema asta....mi-am facut blog.

nu. Pai, nu. Nu-s bucatareasa, si de cele mai multe ori nu-mi iese nimic bun...si ai mei stramba din nas cand incerc si eu sa fac cate un fonfeu.....

habar nu am ce-i aia "reductie" ...bine ma alint, probabil fierbi pana scade, dar tot de fonfeuri suna...."reductie de vin" frateee!

La ce sa va asteptati? Nu stiu....sa bat eu campii despre ce se intampla prin oalele mele.
Pam! Pam!

Sunday, December 29, 2013

January 2014 Calendar


I thought of offering you a January calendar I have made from one of my photos. 



You can download it, if you would like to print it for your own personal use.



Thursday, December 26, 2013

The knitted baby pants

If you think you can do something or that you can not do something, it's usually your mind that tells you this.

It's so funny! I am sure some of have gone through this, too:
I have built a  huge solid brick wall in my mind about the knitting of baby pants...it must be something very difficult to do, only for the most experienced knitters...I can not do it! No, not me! So I was looking for someone who could knit them for me.
Until...
I have called the grandma of one of my kiddo's friends (she is a fabulous woman, very nice) and asked her if she could knit for me some baby pants :) well, no need to say the mind blowing discussion I had with her! "wait a minute! why don't you do it??..."well, I can not, I don't know how, I bought a pattern and I can not understand a thing..it's so difficult...bla...bla...bla..."
"difficult? no, no, no, it's not difficult at all! Listen to me....you do this and this, and like this...."
Wel, I did not understand the way she told me to do it....again...BUT she gave me the courage to grab a pair of needles an try!
I grabbed from the "memory box" a pair of baby pants that beloged to my daughter....and...Ta! da!
I could do it! I can do it! now I know! I Can Do It!



My very first knit baby pants!

So, forget the "can't", forget the "impossibles" forget the "not me" and just do whatver you want to do.

Peace and love!
Ioana



Monday, December 02, 2013

Baby blanket knitting pattern for the begginers

Having a few hours on your hand? what about knitting a chunky baby blanket? You don't have a chunky yarn? There isn't a bit of a problem about it, just take two medium thicknes yarns and knit them together.



This is my first pattern! I hope you will enjoy making your baby's mini blanket!


Sunday, November 24, 2013

Gratitude



Many times I wonder do I feel gratefull? Really, really gratefull? But what is gratitude? I mean, do I feel the imense joy  inside just because  my life is the way it is, the imense happynes that I have everything that I do have: material and non material things; money can buy and money can not: child, parents, friends.... knowledge, courage...are these our own posessions or God trusted us with them to do the best we can: raise children the best way we know, to be sure they will live a happy life; to love, honor and protect our parents since we chose them for this life to make us the person we are today; to cherish our true friends like they are our brothers and sisters that we have found to walk with us in life.

Do I?

Today I do.
Today I feel imense gratitude for everything my life is.
I am gratefull for the courage to have chosen to to what I love doing despite all the no-nos. I am grateful that I conquered the fear of loosing the stability to the freedom.

I am gratefull for my parents: that they live. yes, I am so, so happy that they are alive, that I can hug them and talk to them, that my dad can still teach me how to make his delicious pilaf. I thank God for that.

I am gratefull for my dear friends, just a handfull of people, that I deeply love.

Yes. today I humbly give thanks for everything that I am and everything that I have.

Monday, November 04, 2013

30 Days of gratitude Day1 & 2

Heading quickly to the en of the year, it is nice to look at the things we are gratefull for. Of course, there are more than 30 things, and in the first days it was difficult to choose because there are so many. It is a wonderful feeling to be gratefull for what you have, to appreciate the good in life, material or not, all the wonderful people that came nto our lives., the ones that did us good or maybe just taught us a valuable lesson.

#1 I am grateful for my home



Even it isn't YET perfect, I don't have the magazines furniture & carpets, I love my cozy home!

#2 I am grateful for knowing how to knit.




Friday, October 11, 2013

Aplicatii jucause pe caciulite tricotate

 Din creion imi ies jucarii vesele, pe care le decupez in fetru, si le cos pe caciulitele proaspat tricotate.
 Cred ca o sa cumpar un bloc de desen, sa ii rup foile in jumatate si sa le atasez agendei mele, ca impreuna cu  o cutie de creioane colorate sa stea in geanta....asa doar in caz ca ma loveste ea, inspiratia.

"Printesa punk "

"Esti soarele meu"

"Iubim broscutele"




Sunday, September 29, 2013

E toamna iar!

E toamna iar, e frumos! Pe un cer infinit de albastru plutesc pierduti cativa nori, mai mult decat pufosi. Imi imaginez ca-s facuti din vata de zahar....

Jos, unde sunt eu, frunzele de aur si cupru incep sa umple pavajul....

... mainile-mi lucreaza...doi pe fata, doi pe dos....si ma gandesc la ce gandacel simpatic, cu sau fara gropite in obraz, blondut sau brunet, cu gene lungi, lungi sau nu chiar asa, o sa poarte caciulita pe care o fac acum.
Mi-l imaginez alergand fericit printre frunzele cazute....mami se uita la el cu admiratie si cu ceva grija in priviri...."ai grija!" sopteste ea; dar micutul nu aude...el alearga fericit mangaiat de soarele caldut de toamna.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...